Szarlotka przesypywana
Klasyczna szarlotka w nowej wersji - szarlotka przesypywana, idealna dla wszystkich miłośników jabłek.
- Edipresse
Opublikowano: piątek, 7 października 2016 13:17
Reklama
Reklama
- ok. 1,5 kg winnych jabłek
- cytryna
- mielony cynamon
- 20 dag mąki
- 25 dag kaszy manny
- 20 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag schłodzonego masła
- masło i tarta bułka do formy
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczach. Skrop sokiem z cytryny, dopraw cynamonem.
Mąkę wymieszaj z kaszą, cukrem pudrem i wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
Prostokątną formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Wsyp do niej 1/3 sypkich składników. Przykryj połową startych jabłek, połową sypkich składników, pozostałymi jabłkami i resztą sypkich składników.
Wierzch posyp wiórkami masła. Piecz 50 min w temp. 200 st. C. Jeszcze ciepłą oprósz cukrem pudrem i cynamonem.
Reklama
Zobacz więcej przepisów z jabłkami
Reklama
Reklama
Reklama