Reklama

Reklama
  • plaster chudej cielęciny (20 dag)
  • 5 małych ziemniaków
  • 10 różyczek brokułu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • odrobina suszonego oregano
  • 4 grube drewniane patyczki do szaszłyków namoczone przez 15 minut w zimnej wodzie

Reklama

Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Zrób marynatę: wymieszaj oliwę, pieprz, paprykę i oregano. Zalej mięso, wstaw do lodówki na godzinę. Umyj warzywa. Ziemniaki, obierz, opłucz i ugotuj tak, by były półtwarde. Brokuły zblanszuj (zalej wrzątkiem na 2 minuty, odcedź). Nadziewaj na patyczki na przemian kostkę mięsa, pół ziemniaka i brokułową różyczkę. Szaszłyki ułóż na blasze, polej pozostałą marynatą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 20–30 minut. Co jakiś czas je obracaj. Na talerzu zdejmij z patyczków. Podawaj z gęstym jogurtem.

Reklama
Reklama
Reklama