Sznycelki cielęce ze śliwkami dla dzieci
Sznycelki cielęce ze śliwkami dla dzieci
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 12:22
Reklama
Reklama
- 50 dag cielęciny z kością,
- szklanka mrożonych śliwek (połówki),
- olej i masło do smażenia,
- łyżka cukru.
Marynata:
- 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy,
- 2 ząbki czosnku,
- biały pieprz,
- pół łyżki oleju,
- łyżeczka sosu sojowego lub przyprawy do zup Maggi.
Reklama
Z cielęciny wykrój kilka cienkich okrągłych sznycelków. Skrop je sokiem z pomarańczy i sosem sojowym, posyp odrobiną pieprzu. Następnie włóż mięso do miseczki, polej olejem zmieszanym z pokrojonym czosnkiem. Przykryte naczynie wstaw do lodówki na dwie doby (mięso musi skruszeć, aby było miękkie). Połówki śliwek posyp cukrem, gotuj w małym rondelku, aż cukier się rozpuści, a owoce staną się miękkie. Wyjmij sznycelki z marynaty i umaż je na oleju (mięso będzie smaczniejsze, jeśli pod koniec smażenia dodasz masło). Na gotowym sznycelku połóż dwie połówki śliwek.
Nasza rada: Sznycelki podaj z ryżem lub z łyżką purée z kartofli. Pasują też do nich różyczki ugotowanych brokułów.
Reklama
Reklama
Reklama