Reklama

Reklama
  • 50 dag cielęciny z kością,
  • szklanka mrożonych śliwek (połówki),
  • olej i masło do smażenia,
  • łyżka cukru.

Marynata:

  • 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • biały pieprz,
  • pół łyżki oleju,
  • łyżeczka sosu sojowego lub przyprawy do zup Maggi.

Reklama

Z cielęciny wykrój kilka cienkich okrągłych sznycelków. Skrop je sokiem z pomarańczy i sosem sojowym, posyp odrobiną pieprzu. Następnie włóż mięso do miseczki, polej olejem zmieszanym z pokrojonym czosnkiem. Przykryte naczynie wstaw do lodówki na dwie doby (mięso musi skruszeć, aby było miękkie). Połówki śliwek posyp cukrem, gotuj w małym rondelku, aż cukier się rozpuści, a owoce staną się miękkie. Wyjmij sznycelki z marynaty i umaż je na oleju (mięso będzie smaczniejsze, jeśli pod koniec smażenia dodasz masło). Na gotowym sznycelku połóż dwie połówki śliwek.
Nasza rada: Sznycelki podaj z ryżem lub z łyżką purée z kartofli. Pasują też do nich różyczki ugotowanych brokułów.

Reklama
Reklama
Reklama