Reklama

(4 porcje)

Reklama
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szklanka listków rukoli
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój na 4 ładne, równe filety. Olej wymieszaj w misce z curry, mieloną słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu. Do marynaty włóż mięso. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
Rukolę opłucz, osącz na sicie. Razem z obranym czosnkiem, uprażonymi pestkami dyni oraz oliwą włóż do blendera i zmiksuj na jednolity sos. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą pieprzu.
Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj 8 min w osolonym wrzątku. W tym czasie rozgrzej patelnię i usmaż mięso na złoty kolor. Szparagi osącz, ułóż na talerzach razem z mięsem, polej sosem.

Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami

Reklama

Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Reklama
Reklama
Reklama