Szparagi z piersią kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni
Szparagi z piersią kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni - brzmi wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. To danie ma zaledwie 350 kcal! Zobacz nasz przepis na kurczaka ze szparagami.
- Edipresse
(4 porcje)
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 2 łyżki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szklanka listków rukoli
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki uprażonych pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój na 4 ładne, równe filety. Olej wymieszaj w misce z curry, mieloną słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu. Do marynaty włóż mięso. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
Rukolę opłucz, osącz na sicie. Razem z obranym czosnkiem, uprażonymi pestkami dyni oraz oliwą włóż do blendera i zmiksuj na jednolity sos. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą pieprzu.
Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj 8 min w osolonym wrzątku. W tym czasie rozgrzej patelnię i usmaż mięso na złoty kolor. Szparagi osącz, ułóż na talerzach razem z mięsem, polej sosem.
Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami
Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska