Szparagi z polędwiczkami
Wypróbuj nasz przepis na szparagi z polędwiczkami. To danie zasmakuje starszym członkom rodziny. Wykorzystaj w pełni sezon na szparagi.
- Edipresse
- 2 duże polędwiczki wieprzowe
- po pęczku oczyszczonych zielonych i białych szparagów
Sos pomarańczowy:
- pomarańcza
- 3 łyżki białego wina
- 3 żółtka
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól
- biały i czarny pieprz
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Polędwiczki przekrój na pół, natrzyj solą i czarnym pieprzem. Zrumień na oleju, włóż do formy żaroodpornej i piecz w temp. 160°C przez 25 min.
Pozbawione końców szparagi gotuj 10 minut w osolonej i osłodzonej wodzie.
Żółtka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem. Wsyp szczyptę soli, białego pieprzu i cukru. Masło rozpuść w rondelku. Wlej żółtka z sokiem. Ogrzewaj mieszając trzepaczką rózgową, aż sos zgęstnieje. Polędwiczki pokrój w plastry, obłóż szparagami, polej sosem.
Rada: Sosu nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Należy podgrzewać go na małym ogniu.
Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami
Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska