Reklama

Reklama
  • 2 duże polędwiczki wieprzowe
  • po pęczku oczyszczonych zielonych i białych szparagów

Sos pomarańczowy:

  • pomarańcza
  • 3 łyżki białego wina
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • biały i czarny pieprz
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia

Polędwiczki przekrój na pół, natrzyj solą i czarnym pieprzem. Zrumień na oleju, włóż do formy żaroodpornej i piecz w temp. 160°C przez 25 min.
Pozbawione końców szparagi gotuj 10 minut w osolonej i osłodzonej wodzie.
Żółtka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem. Wsyp szczyptę soli, białego pieprzu i cukru. Masło rozpuść w rondelku. Wlej żółtka z sokiem. Ogrzewaj mieszając trzepaczką rózgową, aż sos zgęstnieje. Polędwiczki pokrój w plastry, obłóż szparagami, polej sosem.

Rada: Sosu nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Należy podgrzewać go na małym ogniu.

Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami

Reklama

Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Reklama
Reklama
Reklama