Reklama

Reklama
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 20 g drożdży
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 300 g żółtego sera gouda
  • 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki masła
  • 100g wędzonego, parzonego boczku

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.

Reklama

Zobacz więcej pomysłów na tarty idealne na obiad

Reklama
Reklama
Reklama