Reklama

Reklama
  • 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 50dag)
  • 30g płatków migdałów
  • 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego gouda
  • 1 natka pietruszki
  • ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry. Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania dla dziecka ze szparagami

Reklama
Reklama
Reklama