Szparagi z szynką i serem zapiekane w cieście francuskim
Lubisz szparagi? Wypróbuj nowy przepis na szparagi z szynką i serem zapiekane w cieście francuskim.
- Przepis autorstwa Justyny Pląskowskiej, szefa wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Opublikowano: piątek, 9 października 2015 14:38
Reklama
(porcja dla 1 osoby)
Reklama
- 1/6 rolki ciasta francuskiego
- 3 szparagi
- 1 plaster szynki (typu Parmeńska, Serrano, Schwarzwaldzka)
- tarty ser (typu parmezan, grana padano, cheddar, gruyere)
- 1 żółtko jajka
Pokrój ciasto francuskie na 6 równych kwadratów. Na jednym z nich połóż plaster szynki, a następnie całość oprósz tartym serem. Obrane ze skórki szparagi (odetnij też zdrewniałe końcówki) połóż na szynkę i ser. Wszystko zawiń w rulon i posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem. Całość piecz w rozgrzanym do 210°C piekarniku przez 20 minut. Smacznego!
Reklama
Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami
Reklama
Reklama
Reklama