Szparagi z tagliatelle
Zaczął się sezon na szparagi. Jeśli szukasz przepis na szparagi, wykorzystaj nasz przepis na szparagi z tagliatelle. To pyszne danie dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się też na przyjęciach.
- Edipresse
- 50 dag makaronu tagliatelle
- pęczek zielonych szparagów
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka świeżego oregano
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- szczypta mielonego chili
Opłucz pomidorki i przekrój je na pół. Posiekaj oregano. Obierz szparagi, oderwij końce. Szaragi pokrój na kawałki o długości 3-4 cm.
Makaron ugotuj al dente. Osobno, w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, gotuj przez 6 minut łodygi szparagów. Następnie dodaj główki szparagów i gotuj 2 minuty.
Gdy szparagi będą się gotować, na patelni rozgrzej masło i oliwę, przesmaż czosnek, dodaj pomidory i oregano. Smaż 30 sekund. Dodaj szparagi i makaron. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i chili. Gotowe danie rozłóż na ogrzane talerze.
Rada: Danie można posypać wiórkami parmezanu lub innego twardego sera.
Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami
Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska