Reklama

Reklama
  • 50 dag makaronu tagliatelle
  • pęczek zielonych szparagów
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonego chili

Opłucz pomidorki i przekrój je na pół. Posiekaj oregano. Obierz szparagi, oderwij końce. Szaragi pokrój na kawałki o długości 3-4 cm.
Makaron ugotuj al dente. Osobno, w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, gotuj przez 6 minut łodygi szparagów. Następnie dodaj główki szparagów i gotuj 2 minuty.
Gdy szparagi będą się gotować, na patelni rozgrzej masło i oliwę, przesmaż czosnek, dodaj pomidory i oregano. Smaż 30 sekund. Dodaj szparagi i makaron. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i chili. Gotowe danie rozłóż na ogrzane talerze.
Rada: Danie można posypać wiórkami parmezanu lub innego twardego sera.

Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami

Reklama

Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Reklama
Reklama
Reklama