Szparagi z zielonym sosem
Polecamy przepis na szparagi w sosie.
- edipresse
Opublikowano: środa, 15 maja 2013 17:26
Reklama
Reklama
- 3 pęczki białych szparagów
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sos pesto
- ewentualnie sos winegret
Reklama
Trzy pęczki białych dość grubych szparagów obierz i odetnij końce. Z łykowatych skórek ugotuj wywar i przecedź go. Do leciutko osolonego wywaru włóż szparagi i ugotuj (muszą być miękkie, lecz nie rozgotowane). Dwie łyżki uprażonych na patelni orzeszków piniowych, pół pęczka posiekanej natki i dwa pokrojone ząbki czosnku włóż do miksera, dodaj 100 ml oliwy i zmiksuj. Gorące szparagi ułóż na talerzach i polej delikatnie sosem pesto.
Nasza rada: Szparagi możesz podać też na zimno, polewając je winegretem (z sokiem z cytryny, a nie octem).
Reklama
Reklama
Reklama