Reklama
  • 3 pęczki białych szparagów
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sos pesto
  • ewentualnie sos winegret

Reklama

Trzy pęczki białych dość grubych szparagów obierz i odetnij końce. Z łykowatych skórek ugotuj wywar i przecedź go. Do leciutko osolonego wywaru włóż szparagi i ugotuj (muszą być miękkie, lecz nie rozgotowane). Dwie łyżki uprażonych na patelni orzeszków piniowych, pół pęczka posiekanej natki i dwa pokrojone ząbki czosnku włóż do miksera, dodaj 100 ml oliwy i zmiksuj. Gorące szparagi ułóż na talerzach i polej delikatnie sosem pesto.
Nasza rada: Szparagi możesz podać też na zimno, polewając je winegretem (z sokiem z cytryny, a nie octem).

Reklama
Reklama
Reklama