Reklama

Reklama
  • 200g makaronu minikółka, np. Lubella
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml wody
  • 1 l barszczu czerwonego, np. Krakus, schłodzonego w lodówce*
  • 800 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku

*jeśli przygotowujesz chłodnik także dla dzieci, a botwinka jest soczysta, możesz zrezygnować z dodatku gotowego barszczu, a zupę uzupełnić większą ilością jogurtu lub mleka (jeśli będzie za gęsta)

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i schłodź.
  2. Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie. Następnie zalej ją wodą i duś przez 10 minut, aż zmięknie, a potem ostudź. Obierz ogórki ze skórki w odległości co ok. 1 cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
  3. Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź. Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na chłodniki dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama