Szybki chłodnik z botwinką
Makaron razem z botwinką tworzą na talerzach idealną kompozycję. A chłodnik z minikółkami będzie doskonałą propozycją na szybki, a jednocześnie pożywny posiłek dla całej rodziny.Oto przepis na szybki chłodnik z botwinką, jajkiem i makaronem.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: poniedziałek, 10 lipca 2017 11:11
Reklama
Reklama
- 200g makaronu minikółka, np. Lubella
- 2 pęczki botwinki
- 2 łyżki oliwy
- 300 ml wody
- 1 l barszczu czerwonego, np. Krakus, schłodzonego w lodówce*
- 800 ml jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
*jeśli przygotowujesz chłodnik także dla dzieci, a botwinka jest soczysta, możesz zrezygnować z dodatku gotowego barszczu, a zupę uzupełnić większą ilością jogurtu lub mleka (jeśli będzie za gęsta)
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i schłodź.
- Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie. Następnie zalej ją wodą i duś przez 10 minut, aż zmięknie, a potem ostudź. Obierz ogórki ze skórki w odległości co ok. 1 cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź. Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na chłodniki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama