Szybki tort orzechowy
Szybki tort orzechowy to propozycja idealna na jesień - wykorzystaj sezon, kiedy orzechy są najsmaczniejsze i przygotuj tort orzechowy na jakąś specjalną okazję.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Dan Cake, producenta pieczywa i blatów tortowych
- masa kajmakowa/krówkowa
- śmietanka 36%
- serek mascarpone
- brązowy cukier
- ulubione orzechy
- czekoladowe spody tortowe
- sok połowy cytryny
- pół szklanki wody
Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.
Zobacz więcej przepisów na torty dla dziecka