Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką
Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - tego smaku nie zapomnisz na długo. Dla dziecka warto przyrządzić nieco łagodniejszą wersję dania. Oto przepis na pyszne zapiekane tagliatelle ze szpinakiem.
- mat. pras. Knorr
- 300 g makaronu tagliatelle
- 200 g świeżego szpinaku
- cebula
- pół papryczki chilli*
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
- łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
- 250 ml śmietany
- 40 g sera gruyere
- 2 ząbki czosnku
- Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem*
*te składniki możesz pominąć w daniu dla dziecka [przyp. red.]
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chilli* i czosnek posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Dodaj umyty i osuszony szpinak. W miseczce rozmieszaj ze śmietaną Tagliatelle z kurczakiem Knorr*, dla nadania smaku i wlej do garnka ze szpinakiem. Całość zagotuj. Do garnka dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystko razem dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.
*można pominąć w daniu dla dziecka [przyp. red.]
Zobacz też inne przepisy na makarony