Tarta budyniowa z truskawkami
Sezon na truskawki w pełni! Wykorzystaj ten czas i zrób supeprostą tartę, której smak zachwyci każdego truskawkożercę.
- Edipresse
Opublikowano: piątek, 17 czerwca 2016 11:47
Reklama
na ciasto:
Reklama
- 15 dag masła
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- żółtko
- łyżeczka 18-proc. śmietany
- szczypta soli
na wierzch:
- budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 30 dag truskawek
Wszystkie składniki ciasta posiekaj razem na stolnicy i zagnieć w gładką kulę. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wylep nim dużą formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem. Włóż do mocno nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200 st. C., aż ciasto stanie się złote.
Z mleka, proszku budyniowego i cukru przygotuj budyń i wyłóż na przestudzone ciasto. Na budyniu ułóż umyte, pokrojone truskawki.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama