Reklama

na ciasto:

Reklama
  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • żółtko
  • łyżeczka 18-proc. śmietany
  • szczypta soli

na wierzch:

  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 30 dag truskawek

Wszystkie składniki ciasta posiekaj razem na stolnicy i zagnieć w gładką kulę. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wylep nim dużą formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem. Włóż do mocno nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200 st. C., aż ciasto stanie się złote.
Z mleka, proszku budyniowego i cukru przygotuj budyń i wyłóż na przestudzone ciasto. Na budyniu ułóż umyte, pokrojone truskawki.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama