Tarta truskawkowa z kremem czekoladowym
Sezon na truskawki rozpoczęty! Tarta z truskawkami będzie świetnym pomysłem na popołudniową przekąskę po obiedzie. Smacznego!
- Edipresse
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 4 czubate łyżki nutelli
- 30 dag truskawek
- galaretka truskawkowa
Białka ubij na sztywno z cukrem. Do piany dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy do tarty z wypukłym dnem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. i piecz ok. 30 minut.
Truskawki umyj i urwij szypułki. Galaretkę rozpuść w szklance wrzącej wody i odstaw do przestygnięcia. Ciasto wyjmij z formy, odwracając ją do góry dnem.
Wystudzone ciasto równomiernie posmaruj nutellą. Na tym ułóż gęsto truskawki, a następnie zalej tężejącą galaretką. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Zobacz inne przepisy na ciasto dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska