Tarta z jabłkami (dietetyczna)
Wypróbuj nasz przepis na dietetyczną tartę z jabłkami. Jest smaczna, ale i niskokaloryczna. Będzie smakować całej rodzinie.
Ciasto:
- 200 g mąki razowej typ 2000
- 2 żółtka
- 50 g otrąb owsianych
- 100 ml oleju sezamowego lub orzechowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- cztery jabłka (odmiana dowolna, najlepiej lekko kwaskowe)
- 600 g (3 opakowania) serka typu cottage cheese
- sok z połówki cytryny
- 1 jajko
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- garść rodzynek lub żurawiny
- paczka chipsów Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka
Wszystkie składniki ciasta zagnieć, aż połączą się wszystkie składniki. Następnie wyłóż je do okrągłej formy do tarty. Ciasto piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 200ºC piekarniku.
W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę lub piórka. Przełóż do miski. Wsyp cynamon, gałkę muszkatołową, dodaj sok z cytryny, rodzynki lub żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gdy ciasto będzie już gotowe, wyłóż na nie przygotowaną masę i zapiecz całość przez około 15-20 minut. w temperaturze 170ºC.
Po wyjęciu z piekarnika, tuż przed podaniem, ciasto posypujemy brązowym cukrem (do smaku). Na wierzch możemy położyć plasterki suszonego jabłka (np. Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka).
Źródło: materiały prasowe Crispy Natural
Sprawdź inne słodkie przepisy