Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 200 g mąki razowej typ 2000
  • 2 żółtka
  • 50 g otrąb owsianych
  • 100 ml oleju sezamowego lub orzechowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • cztery jabłka (odmiana dowolna, najlepiej lekko kwaskowe)
  • 600 g (3 opakowania) serka typu cottage cheese
  • sok z połówki cytryny
  • 1 jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • paczka chipsów Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka

Wszystkie składniki ciasta zagnieć, aż połączą się wszystkie składniki. Następnie wyłóż je do okrągłej formy do tarty. Ciasto piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 200ºC piekarniku.
W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w kostkę lub piórka. Przełóż do miski. Wsyp cynamon, gałkę muszkatołową, dodaj sok z cytryny, rodzynki lub żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gdy ciasto będzie już gotowe, wyłóż na nie przygotowaną masę i zapiecz całość przez około 15-20 minut. w temperaturze 170ºC.
Po wyjęciu z piekarnika, tuż przed podaniem, ciasto posypujemy brązowym cukrem (do smaku). Na wierzch możemy położyć plasterki suszonego jabłka (np. Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka).

Źródło: materiały prasowe Crispy Natural

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama