Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 5 dag ciemnego kakao
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko

Masa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 10 dag orzechów pekan (albo włoskie/laskowe)

Mąkę przesiać z kakao. Posiekać z masłem, dodać cukier puder i jajko, zagnieść ciasto, schłodzić.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Piec 15 min w 190°C, wystudzić. Czekoladę rozpuścić z kremówką na parze. Przestudzić, ubić. Połączyć z żółtkami, zmielonymi migdałami i pianą z białek. Masę wyłożyć na ciasto. Udekorować orzechami. Piec ok. 30 min. w 180°C.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania i ciasta z czekoladą

Reklama
Reklama
Reklama