Tarta z orzechami
Tarta z orzechami to ciasto czekoladowe idealne na jesienne popołudnie w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty. Orzechy są teraz najlepsze, więc wykorzystaj je do tego przepisu.
- Edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 17 października 2016 13:12
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- 5 dag ciemnego kakao
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- jajko
Masa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 ml kremówki
- 2 jajka
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 10 dag orzechów pekan (albo włoskie/laskowe)
Mąkę przesiać z kakao. Posiekać z masłem, dodać cukier puder i jajko, zagnieść ciasto, schłodzić.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Piec 15 min w 190°C, wystudzić. Czekoladę rozpuścić z kremówką na parze. Przestudzić, ubić. Połączyć z żółtkami, zmielonymi migdałami i pianą z białek. Masę wyłożyć na ciasto. Udekorować orzechami. Piec ok. 30 min. w 180°C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania i ciasta z czekoladą
Reklama
Reklama
Reklama