Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • łyżeczka soli
  • 4–5 łyżek zimnej wody

Farsz:

  • 2 duże pory
  • 2 szklanki gęstego jogurtu
  • 6 jajek
  • 10 dag parmezanu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Ciasto:
Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj posiekane masło (powinno być zimne), wymieszaj. Dolej schłodzoną wodę. Szybko zagnieć. Uformuj kulę i włóż na pół godziny do lodówki. Ciastem wyłóż okrągłą formę o karbowanym brzegu i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Podpiecz w 200ºC przez 15 minut.

Reklama

Farsz:
Odetnij zielone części porów. Resztę pokrój w krążki i podduś na maśle. Pory wyłóż na podpieczony spód. Jajka roztrzep, dodaj jogurt, starty parmezan, sól i pieprz, wymieszaj i sosem zalej pory. Piecz 40 minut w 180ºC.

Reklama
Reklama
Reklama