Tarta z porami
Tarta z porami - przepis.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 15:05
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 300 g mąki
- 150 g masła
- łyżeczka soli
- 4–5 łyżek zimnej wody
Farsz:
- 2 duże pory
- 2 szklanki gęstego jogurtu
- 6 jajek
- 10 dag parmezanu
- łyżka masła
- sól, pieprz
Ciasto:
Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj posiekane masło (powinno być zimne), wymieszaj. Dolej schłodzoną wodę. Szybko zagnieć. Uformuj kulę i włóż na pół godziny do lodówki. Ciastem wyłóż okrągłą formę o karbowanym brzegu i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Podpiecz w 200ºC przez 15 minut.
Reklama
Farsz:
Odetnij zielone części porów. Resztę pokrój w krążki i podduś na maśle. Pory wyłóż na podpieczony spód. Jajka roztrzep, dodaj jogurt, starty parmezan, sól i pieprz, wymieszaj i sosem zalej pory. Piecz 40 minut w 180ºC.
Reklama
Reklama
Reklama