Reklama

ciasto:

Reklama
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • czubata łyżka kakao

krem:

  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 5 dag mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1-2 łyżki cukru pudru

wierzch:

  • 60 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim foremkę 15 na 32 cm, przykryj arkuszem papieru do pieczenia, wsyp ryż. Piecz 20 min w 185 st. C. Usuń papier i piecz jeszcze 15 min, wystudź.
Żółtka utrzyj z cukrem i miąższem wanilii, połącz z mąką. Cały czas miksując wlewaj gorące mleko. Masę przelej do garnka i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Posyp cukrem pudrem, przestudź.
Całość wymieszaj, wyłóż na upieczony spód. Rozłóż truskawki, polej tężejącą galaretką przygotowaną z 3 szklanek wody.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama