Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
Wykorzystaj sezon na truskawki i zrób przepyszną tartę z truskawkami i kremem waniliowym. Idealny pomysł na czerwcowy deser.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 22 czerwca 2016 10:04
Reklama
ciasto:
Reklama
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- czubata łyżka kakao
krem:
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- laska wanilii
- 5 dag mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1-2 łyżki cukru pudru
wierzch:
- 60 dag truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim foremkę 15 na 32 cm, przykryj arkuszem papieru do pieczenia, wsyp ryż. Piecz 20 min w 185 st. C. Usuń papier i piecz jeszcze 15 min, wystudź.
Żółtka utrzyj z cukrem i miąższem wanilii, połącz z mąką. Cały czas miksując wlewaj gorące mleko. Masę przelej do garnka i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Posyp cukrem pudrem, przestudź.
Całość wymieszaj, wyłóż na upieczony spód. Rozłóż truskawki, polej tężejącą galaretką przygotowaną z 3 szklanek wody.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama