Reklama

ciasto:

Reklama
  • 30 dag mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag masła
  • jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

masa:

  • pierś kurczaka
  • olej
  • 20 dag pomidorków
  • 3 jajka
  • 15 dag kremowego twarożku
  • 1/4 pęczka natki
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je, wylep nim foremkę do tarty o średnicy 26 cm. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia, posyp ryżem. Piecz 20 min w temp. 180 st. C. Mięso pokrój w kostkę, przypraw ziołami, papryką, pieprzem i solą. Usmaż na kilku łyżkach oleju.
Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Jajka wymieszaj z twarożkiem i posiekaną natką. Dopraw do smaku. Możesz też dodać łyżkę startego parmezanu lub innego ostrego sera.
Na podpieczony spód wyłóż kurczaka i pomidory, zalej masą jajeczną. Piecz ok. 40 min w temp. 190 st. C.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na tarty dla całej rodziny

Reklama
Reklama
Reklama