Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym
Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym to doskonały pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, ale nie tylko. To danie można podać jako deser podczas przyjęcia lub przekąski na dziecięce przyjęcia. Szybko je wykonasz, a efekt... będzie znakomity.
- materiały prasowe Lubella
ciasto:
- 200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
- 2 jajka
- 40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek)
- łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek
nadzienie:
- 2 kwaśne jabłka (lub słodkie jeśli wolisz)
- 3 łyżki puree z dyni
- łyżka wody
- łyżka miodu z cynamonem
dodatkowo:
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki nerkowców
Piekarnik nastaw na 180 stopni C. W malakserze rozdrobnij płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Dodaj do nich jajka oraz roztopiony olej. Zagnieć, po czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki wyłóż powstałym ciastem. Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój je w kosteczkę i przełóż na nieprzywieralną patelnię. Dodaj łyżkę wody i miód. Duś pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj puree z dyni i duś jeszcze chwilkę, aż jabłka zaczną się rozpadać. Gotowy mus przełóż na upieczone tartaletki. Na wierzchu ułóż po kilka orzechów.
Zobacz: Tartaletka owsiana z brzoskiwnią i tymiankiem