Tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu
Idealnym pomysłem na elegancki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty będą aromatyczne tartaletki z delikatnym kremem bananowo-orzechowym. Ponieważ przygotowanie ich jest łatwe i nie wymaga pieczenia – sprawdzą się też jako szybka przekąska dla gości.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych Dan Cake, producenta gotowych wypieków
- 500 g orzeszków ziemnych
- 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 10 daktyli (opcjonalnie)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. Dan Cake)
Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.
Zobacz też: Przepisy na tarty - na słono i słodko