Reklama
  • 50 dag serka mascarpone lub trzykrotnie mielonego białego tłustego sera,
  • 20 dag cukru,
  • 4 żółtka,
  • cukier wanilinowy,
  • 1/2 kg podłużnych biszkoptów,
  • pół kubeczka kawy Inka,
  • łyżka kakao do posypania.

Reklama

Żółtka wraz z cukrem ubij na parze trzepaczką. Kiedy masa stanie się gęsta, zdejmij ją z ognia i ubijaj wraz z cukrem wanilinowym, aż do wystudzenia. Następnie dodawaj ją powoli do sera, ciągle mieszając. Płaską formę ceramiczną wyłóż biszkoptami. Nasącz je chłodną kawą. Na biszkopty wyłóż połowę sera. Na niej znów ułóż nasączone biszkopty i przykryj je pozostałą masą. Starannie wygładź powierzchnię deseru i posyp ją kakao (przez sitko). Odstaw tiramisu na kilka godzin w chłodnym miejscu.

Reklama
Reklama
Reklama