Tort szpinakowy
Lubisz szpinak i szukasz przepisu na danie ze szpinakiem? Wypróbuj przepis na tort szpinakowy z jajkiem. Taki tort zasmakuje nawet największemu niejadkowi.
- Edipresse
Ciasto na naleśniki:
- 17 dag mąki
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 50 ml oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- opakowanie mrożonki szpinak w sosie śmietanowym
- 4 jajka
- 20 dag tartego sera żółtego
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Z podanych składników na naleśniki przygotuj ciasto, a następnie usmaż na małej patelni naleśniki o średnicy 18-20 cm.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Szpinak rozmroź na patelni. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Wsyp 3/4 tartego sera i dokładnie wymieszaj.
Na dno małej tortownicy o średnicy 18 cm połóż dwa naleśniki. Na nie wyłóż cienką warstwę nadzienia szpinakowego i przykryj kolejnym plackiem. Znów wyłóż warstwę nadzienia i tak do wyczerpania składników, pamiętając, aby ostatni był naleśnik. Całość posyp pozostałym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C
Zobacz inne przepisy na dania ze szpinakiem
Przepis: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl