Reklama
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu
  • szklanka ziaren kukurydzy (może być mrożona)
  • 2 pomidory
  • por
  • 2 szklanki różyczek brokułów
  • szklanka różyczek kalafiora
  • 6–8 plastrów żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz
  • bazylia, oregano
  • słodka papryka

Reklama

Ugotuj ryż. Mięso opłucz, osusz i pokrój w paseczki. Posyp solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Krótko podduś na oliwie i zdejmij je z patelni. Zeszklij na niej posiekanego pora (białą część). Mięso wymieszaj z porem i dopraw do smaku ziołami (bazylia, oregano). Brokuły i kalafior podgotuj – muszą pozostać chrupkie. Ugotuj też kukurydzę. Żaroodporne naczynie wysmaruj odrobiną oliwy i rozłóż w nim 1/3 ugotowanego ryżu, potem połowę ilości kurczaka z porem, kukurydzy, różyczek brokułów i kalafiora. Ułóż jeszcze raz te same warstwy. Wierzch nakryj pozostałym ryżem. Ułóż na nim plasterki pomidora, posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i ziołami. Piecz w piekarniku w 180°C ok. 25 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjmij i od razu połóż ser, by się rozpuścił. Możesz posypać posiekanym szczypiorkiem, natką i koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama