Tort z jarzynami
Polecamy przepis na tort z warzyw.
- "Twoje Dziecko"
- duża pierś z kurczaka
- 2 szklanki ryżu
- szklanka ziaren kukurydzy (może być mrożona)
- 2 pomidory
- por
- 2 szklanki różyczek brokułów
- szklanka różyczek kalafiora
- 6–8 plastrów żółtego sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
- bazylia, oregano
- słodka papryka
Ugotuj ryż. Mięso opłucz, osusz i pokrój w paseczki. Posyp solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Krótko podduś na oliwie i zdejmij je z patelni. Zeszklij na niej posiekanego pora (białą część). Mięso wymieszaj z porem i dopraw do smaku ziołami (bazylia, oregano). Brokuły i kalafior podgotuj – muszą pozostać chrupkie. Ugotuj też kukurydzę. Żaroodporne naczynie wysmaruj odrobiną oliwy i rozłóż w nim 1/3 ugotowanego ryżu, potem połowę ilości kurczaka z porem, kukurydzy, różyczek brokułów i kalafiora. Ułóż jeszcze raz te same warstwy. Wierzch nakryj pozostałym ryżem. Ułóż na nim plasterki pomidora, posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i ziołami. Piecz w piekarniku w 180°C ok. 25 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjmij i od razu połóż ser, by się rozpuścił. Możesz posypać posiekanym szczypiorkiem, natką i koperkiem.