Tortilla z warzywami i kurczakiem na ostro
Tortilla to pszenny placek podawany z aromatycznym sosem i mięsem lub w wersji wegetariańskiej. To proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które z pewnością sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, czy też większych przyjęć.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Sandra, producenta placków tortilla
- 2 pszenne placki tortilli
- ½ puszki kukurydzy
- 1 główka sałaty lodowej
- 8 pomidorków cherry
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki przyprawy chilli
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka około 15 minut. W międzyczasie odcedzamy kukurydzę, sałatę lodową siekamy na drobne paseczki, pomidory kroimy na ćwiartki, paprykę w drobne kawałki, a cebulę w piórka. Kolejno do małej miski dodajemy majonez, jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oregano. Po dokładnym wymieszaniu w naczyniu powstanie gęsty, czosnkowy sos. Smarujemy nim placki i nakładamy na nie mięso oraz przygotowane warzywa. Tortillę wraz z farszem zawijamy i wkładamy do piekarnika na 180 C. na około 15 minut.
Zobacz więcej przepisów dla dziecka z warzywami