Reklama
  • 1kg truskawek (umytych, odważonych po obraniu)
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 350 g cukru białego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Reklama

1. Upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Przełóż do miseczki i odstaw do ostudzenia.
2. Truskawki z szypułkami wrzuć na chwilę do zimnej wody. Szybko umyj, usuń szypułki i zważ. Wsyp do garnka. Dokładnie rozdrobnij, wymieszaj truskawkową pulpę z cukrem. Wsyp żelatynę. Wymieszaj z masą owocową, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
3. Na koniec dodaj płatki migdałowe. Następnie gorącymi konfiturami napełnij słoiki. Zamknij i odstaw w chłodne miejsce.

Reklama
Reklama
Reklama