Reklama
  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g mąki,
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 250 g mrożonych truskawek,
  • sól,
  • jajko,
  • kwaśna śmietana,
  • masło i bułka tarta (do zasmażki).

Reklama

Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko i sól. Zagnieć ciasto, podziel na mniejsze części, uformuj z nich wałki o średnicy 3 cm i pokrój na kawałki grubości 3 cm. Z każdego kawałka zrób mały placuszek, na środku którego połóż truskawkę. Dokładnie zlep brzegi, formując kulkę. Knedle wrzucaj partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę, zamieszaj. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze około 3 minut. Wyjmuj je z garnka łyżką cedzakową, odsączaj i wykładaj na półmisek. Podawaj polane śmietaną i zrumienioną na maśle bułką.

Reklama
Reklama
Reklama