Truskawkowe knedelki
Knedle truskawkowe - polecamy sprawdzony przepis dla dziecka.
Opublikowano: poniedziałek, 16 grudnia 2013 10:11
Reklama
Reklama
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 150 g mąki,
- duża łyżka mąki ziemniaczanej,
- 250 g mrożonych truskawek,
- sól,
- jajko,
- kwaśna śmietana,
- masło i bułka tarta (do zasmażki).
Reklama
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko i sól. Zagnieć ciasto, podziel na mniejsze części, uformuj z nich wałki o średnicy 3 cm i pokrój na kawałki grubości 3 cm. Z każdego kawałka zrób mały placuszek, na środku którego połóż truskawkę. Dokładnie zlep brzegi, formując kulkę. Knedle wrzucaj partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę, zamieszaj. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze około 3 minut. Wyjmuj je z garnka łyżką cedzakową, odsączaj i wykładaj na półmisek. Podawaj polane śmietaną i zrumienioną na maśle bułką.
Reklama
Reklama
Reklama