Reklama
  • duża pierś kurczaka - QAFP
  • por
  • 2 średnie marchewki
  • 2 szklanki różyczek brokułów
  • 2 szklanki makaronu kokardki
  • szklanka różyczek kalafiora
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szklanka rosołu
  • 2 łyżki mąki
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • łyżeczka imbiru
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

1. Makaron ugotuj al dente.
2. Mięso pokrój w paski, obsmaż i zdejmij z patelni.
3. Zeszklij posiekaną białą część pora.
4. Dodaj pokrojone w talarki marchewki i smaż do miękkości.
5. Brokuły i kalafior zanurz na 7 minut w gorącej wodzie i odcedź.
6. Połącz warzywa, dodaj mięso i namoczone rodzynki.
7. Zrób sos: koncentrat zmieszaj z rosołem, dodaj przyprawy, czosnek, zagęść mąką i zagotuj.
8. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania ułóż warstwami: makaron, warzywa z mięsem i znów makaron.
9. Zapiekaj godzinę.
10. Polej sosem.

Reklama

Porcja: 4–5 łyżek zapiekanki

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama