Wegeburgery z cieciorki
Aby obiad dostarczył nam potrzebnej energii i składników mineralnych wcale nie musi składać się głównie z mięsa. W łatwy sposób i w niedługim czasie można przygotować sycący wegetariański posiłek, np. wegeburgery z cieciorki.
- mat. pras. Jasmeen
Opublikowano: piątek, 13 lipca 2018 09:02
Reklama
Na burgery:
Reklama
- 350 g gotowanej cieciorki z puszki, np. Jasmeen
- 3 cebulki dymki
- ½ pęczka natki pietruszki
- kilka listków świeżej mięty
- ząbek czosnku
- sól
- 4 łyżki bułki tartej
- jajko
- kasza kukurydziana do panierowania
- olej do smażenia
Dodatki:
- bułki do burgerów
- sałata lodowa
- rzodkiewka
- czerwona cebula
- plastry cukinii
- ulubiony sos, np. ketchup, majonez, musztarda
- Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania.
- Zmiksuj na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki).
- Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju.
- Zdejmij z ognia i przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku.
- Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj jajko i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki).
- Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę i usmażone kotlety, ułóż warzywa, przykryj drugą połówką bułki.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z cieciorką dla całej rodziny
Reklama
Reklama
Reklama