Na burgery:

Reklama
  • 350 g gotowanej cieciorki z puszki, np. Jasmeen
  • 3 cebulki dymki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • kasza kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • bułki do burgerów
  • sałata lodowa
  • rzodkiewka
  • czerwona cebula
  • plastry cukinii
  • ulubiony sos, np. ketchup, majonez, musztarda

  1. Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania.
  2. Zmiksuj na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki).
  3. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju.
  4. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku.
  5. Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj jajko i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki).
  6. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  7. Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę i usmażone kotlety, ułóż warzywa, przykryj drugą połówką bułki.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z cieciorką dla całej rodziny

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama