Reklama
  • 40 dag płatów lasagne
  • brokuł
  • 2 młode patisony
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 cebule
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 3 gałązki bazylii
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj rozgniecione pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię. Dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos pomidorowy duś na wolnym ogniu 10 minut.
Przygotuj beszamel: zasmaż w rondelku mąkę z masłem. Wlej mleko i mieszając, zagotuj. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką. Kiedy wystygnie, dodaj parmezan.
Umyte patisony (bez łodyżek) potnij na grube paski. Brokuł opłucz, podziel na różyczki.
Na dno prostokątnej formy wlej kilka łyżek beszamelu, ułóż płaty lasagne, posmaruj sosem pomidorowym, przykryj paskami patisonów i różyczkami brokułu, polej beszamelem. W ten sposób ułóż kilka warstw do wyczerpania składników. Piecz 50 minut w temp. 180 st. C.

Zobacz inne przepisy na lasagne dla dziecka

Zobacz także
Reklama

Zdjęcie potrawy: Marcin Szymański

Reklama
Reklama
Reklama