Wielkanocny mazurek migdałowy
Mazurek to obok babki piaskowej najbardziej charakterystyczne ciasto na wielkanocnych stołach. Oto wersja mazurka bez mąki – dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku, którzy z jakichś powodów są na diecie.
- mat. pras. Rapso
Opublikowano: czwartek, 18 kwietnia 2019 17:05
Reklama
Na ciasto:
Reklama
- 5 jajek (wielkość M)
- 160 g tartych migdałów, np. BackMit
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki oleju, np. Rapso
- olejek migdałowy
- masło do wysmarowania formy
Na polewę i dodatki:
- 4 białe czekolady
- orzechy pekan
- owoce według uznania
- 6 łyżek gęstej śmietany 30%
- Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj całość do uzyskania kremu, bez cukrowych grudek. Cały proces trwa ok. 10–12 minut.
- Dodaj do masy tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
- Foremkę wysmaruj masłem i obsyp migdałami tartymi.
- Wyłóż ciasto do formy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzaj patyczkiem.
- Ciasto ostudź.
- Rozpuść białą czekoladę: połam na kawałki, umieść w dużej plastikowej lub metalowej misce, ustaw ją na garnku z gotującą się wodą, doprowadź do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodaj śmietanę i 2–3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając, gotuj ok. 2 minut.
- Wylej masę czekoladową na ostudzone ciasto.
- Ciasto ozdób według upodobań orzechami pekan oraz owocami. Podaj schłodzone. Przechowuj je w lodówce.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania
Reklama
Reklama
Reklama