Na ciasto:

Reklama
  • 5 jajek (wielkość M)
  • 160 g tartych migdałów, np. BackMit
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oleju, np. Rapso
  • olejek migdałowy
  • masło do wysmarowania formy

Na polewę i dodatki:

  • 4 białe czekolady
  • orzechy pekan
  • owoce według uznania
  • 6 łyżek gęstej śmietany 30%

  1. Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj całość do uzyskania kremu, bez cukrowych grudek. Cały proces trwa ok. 10–12 minut.
  2. Dodaj do masy tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
  3. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp migdałami tartymi.
  4. Wyłóż ciasto do formy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzaj patyczkiem.
  5. Ciasto ostudź.
  6. Rozpuść białą czekoladę: połam na kawałki, umieść w dużej plastikowej lub metalowej misce, ustaw ją na garnku z gotującą się wodą, doprowadź do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodaj śmietanę i 2–3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając, gotuj ok. 2 minut.
  7. Wylej masę czekoladową na ostudzone ciasto.
  8. Ciasto ozdób według upodobań orzechami pekan oraz owocami. Podaj schłodzone. Przechowuj je w lodówce.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama