Reklama

Reklama
  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 2 polewy czekoladowe (ciemna i biała) albo lukier

1. W rondelku zagotuj wodę, dodaj masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmij z ognia. Do lekko przestudzonego dodawaj jajka i mieszaj.
2. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na wyłożoną pergaminem blachę kulki wielkości orzecha włoskiego – tułów zajączków, małe kulki ogonki i główki z uszami. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C.
3. Upieczone części króliczka ostudź i pomaluj rozpuszczonymi w kąpieli wodnej polewami. Czekaj, gdy polewa zastygnie, połącz części ze sobą za pomocą wykałaczek. Gotowe zajączki ustaw na paterze.

Reklama

Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Reklama
Reklama
Reklama