Zajączki ptysiowe
Wyczaruj razem z dzieckiem słodkie zajączki. Dobra zabawa gwarantowana.
- "Twoje Dziecko"
Opublikowano: czwartek, 3 kwietnia 2014 21:03
Reklama
Reklama
- 20 dag mąki
- 4 jajka
- 10 dag masła
- 2 polewy czekoladowe (ciemna i biała) albo lukier
1. W rondelku zagotuj wodę, dodaj masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmij z ognia. Do lekko przestudzonego dodawaj jajka i mieszaj.
2. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na wyłożoną pergaminem blachę kulki wielkości orzecha włoskiego – tułów zajączków, małe kulki ogonki i główki z uszami. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C.
3. Upieczone części króliczka ostudź i pomaluj rozpuszczonymi w kąpieli wodnej polewami. Czekaj, gdy polewa zastygnie, połącz części ze sobą za pomocą wykałaczek. Gotowe zajączki ustaw na paterze.
Reklama
Sprawdź inne wielkanocne przepisy
Reklama
Reklama
Reklama