Zapiekanka bakłażanowa
Zapiekanka bakłażanowa to prosty i bardzo warzywny sposób na zdrowe danie dla całej rodziny. Doskonała zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej wyjątkową rodzinną okazję.
- mat. pras. Lubella
- opakowanie makaronu, np. Lubella Wstążki Długie
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta chili
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść świeżej bazylii
- 3 duże bakłażany
- oliwa do nasmarowania naczynia
- 200 g mozzarelli
- 50 g parmezanu drobno startego
- sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju rzepakowym usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku. Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Zobacz też inne przepisy na zapiekanki dla dziecka