Reklama
  • opakowanie makaronu, np. Lubella Wstążki Długie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść świeżej bazylii
  • 3 duże bakłażany
  • oliwa do nasmarowania naczynia
  • 200 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu drobno startego
  • sól i pieprz do smaku

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju rzepakowym usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku. Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na zapiekanki dla dziecka

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama