Reklama
  • 2 szklanki ryżu
  • puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • por
  • duża pierś kurczaka
  • 2 szklanki różyczek brokułów
  • szklanka różyczek kalafiora
  • 6–8 plastrów żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz, zioła, słodka papryka

Reklama

1. Ugotuj ryż.
2. Pierś kurczaka pokrój w paseczki.
3. Posyp ją solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki.
4. Przesmaż mięso na oliwie na złoty kolor i zdejmij je z patelni.
5. Zeszklij posiekanego pora (białą część).
6. Mięso wymieszaj z porem i dopraw do smaku.
7. Brokuły i kalafior podgotuj – muszą pozostać chrupkie.
8. Żaroodporne naczynie wysmaruj odrobiną oliwy i rozłóż w nim 1/3 ugotowanego ryżu, potem połowę ilości kurczaka z porem, odsączonej kukurydzy, różyczek brokułów i kalafiora.
9. Ułóż jeszcze raz te same warstwy.
10. Wierzch nakryj pozostałym ryżem.
11. Ułóż na nim plasterki pomidora, posyp odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i ziołami (bazylia, oregano).
12. Ułóż plasterki żółtego sera.
13. Piecz w piekarniku w 180°C ok. 25 minut, aż lekko się zrumieni.
14. Przed podaniem możesz posypać danie mieszanką posiekanego świeżego szczypiorku, natki i koperku.

Reklama
Reklama
Reklama