Reklama

Reklama
  • 2 szklanki kolorowej sałaty dębolistnej
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 200 g grillowanej piersi z indyka
  • 2 plasterki szynki wieprzowej
  • marchewka
  • 2 łyżeczki ziarenek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki kiełków słonecznika
  • pieprz, sól, oregano

Sałatę umyj i osusz. Grillowane mięso z indyka pokrój w cienkie paski o długości około 3 cm i dodaj je do sałaty. Następnie dodaj opłukane i osuszone kiełki słonecznika. Chleb tostowy pokrój w drobna kostkę i na rozgrzanej patelni bez tłuszczu podpiecz go na złoty kolor. Przełóż grzanki do naczynia i zostaw do wystygnięcia. Plasterki szynki pokrój w bardzo cienkie słupki. Opiecz je na patelni bez dodatku tłuszczu. Marchewkę umyj, obierz, a następnie zetrzyj ją wzdłuż na tarce w taki sposób, by otrzymać długie wiórki.

Reklama

Do sałaty z mięsem dodaj marchewkowe wiórki i polej sosem z oliwy z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu, oregano i posiekanych ziarenek słonecznika. Wszystko dokładnie wymieszaj, a wierzch posyp grzankami i podpieczoną szynką.

Reklama
Reklama
Reklama