Zielono-pomarańczowa bomba witaminowa
Wypróbuj przepis na sałatkę mięsno-warzywną
- 2 szklanki kolorowej sałaty dębolistnej
- 2 kromki chleba tostowego
- 200 g grillowanej piersi z indyka
- 2 plasterki szynki wieprzowej
- marchewka
- 2 łyżeczki ziarenek słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki kiełków słonecznika
- pieprz, sól, oregano
Sałatę umyj i osusz. Grillowane mięso z indyka pokrój w cienkie paski o długości około 3 cm i dodaj je do sałaty. Następnie dodaj opłukane i osuszone kiełki słonecznika. Chleb tostowy pokrój w drobna kostkę i na rozgrzanej patelni bez tłuszczu podpiecz go na złoty kolor. Przełóż grzanki do naczynia i zostaw do wystygnięcia. Plasterki szynki pokrój w bardzo cienkie słupki. Opiecz je na patelni bez dodatku tłuszczu. Marchewkę umyj, obierz, a następnie zetrzyj ją wzdłuż na tarce w taki sposób, by otrzymać długie wiórki.
Do sałaty z mięsem dodaj marchewkowe wiórki i polej sosem z oliwy z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu, oregano i posiekanych ziarenek słonecznika. Wszystko dokładnie wymieszaj, a wierzch posyp grzankami i podpieczoną szynką.