Złocista zupa z dyni
Zupa z dyni - sprawdzony przepis dla dzieci.
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 11:55
Reklama
Reklama
- 1 kg dyni,
- 5 szklanek wywaru z włoszczyzny,
- cebula,
- łyżka oliwy,
- duży serek topiony śmietankowy,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- biały pieprz,
- odrobina gałki muszkatołowej.
Reklama
Dynię obierz ze skóry, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno pokrój i zeszklij w rondlu na łyżce oliwy, dodaj dynię i chwilę podduś razem z cebulą. Zalej wywarem i duś do miękkości. Zupę ostudź, zmiksuj, zagotuj, dodaj serek topiony, przyprawy i wymieszaj. Na talerzu (zupa powinna być dość gęsta) delikatnie polej ją jogurtem, nie mieszaj.
Reklama
Reklama
Reklama