Złote ciasteczka
Zrób ze swoim dzieckiem pyszne ciasteczka
Opublikowano: sobota, 21 grudnia 2013 22:05
Reklama
Reklama
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 dużej kostki masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 żółtka.
Reklama
Wysyp mąkę na stolnicę. Połóż na niej masło i posiekaj je. Dodaj żółtka, cukier puder, sok z cytryny i zagnieć ciasto. Pozostaw je w lodówce na 2 godziny. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na placek grubości ok. 5 milimetrów i wykrawaj ciasteczka (do pomocy zaproś starsze dzieci – będzie to dla nich świetna zabawa!). Wycięte ciastka układaj na wysmarowanej masłem blaszce. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Możesz też przygotować ciasteczka z owocami – śliwkami lub wiśniami albo posypać je cukrem pudrem. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze!
Reklama
Reklama
Reklama