Złote ciasteczka
Pachnące, smaczne, o złocistym kolorze... Takim ciasteczkom nikt się nie oprze.
![Złote ciasteczka Złote ciasteczka](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgoCCiEv-a8a9aa2.jpg?quality=90&resize=980,654)
- Edipresse
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 dużej kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 żółtka
Wysyp mąkę na stolnicę. Połóż na niej masło i posiekaj je. Dodaj żółtka, cukier puder, sok z cytryny i zagnieć ciasto. Pozostaw je w lodówce na 2 godziny. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na placek grubości ok. 5 milimetrów i wykrawaj ciasteczka (do pomocy zaproś starsze dzieci – będzie to dla nich świetna zabawa!). Wycięte ciastka układaj na wysmarowanej masłem blaszce. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Możesz też przygotować ciasteczka z owocami – śliwkami lub wiśniami albo posypać je cukrem pudrem. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze!
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser