Złote kuleczki
Czym są złote kuleczki i jak je przygotować? Sprawdź w naszym przepisie!
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 13:30
Reklama
Reklama
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki ugotuj. Masło rozpuść w rondelku, powoli dodawaj mąkę i jaja, szybko mieszaj. Dodaj pieprz, gałkę i posiekaną natkę oraz zmielone ziemniaki, wymieszaj. W głębokim naczyniu lub frytownicy rozgrzej olej, łyżeczką formuj kulki, smaż na złoty kolor. Podawaj dziecku z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
1 porcja dla dziecka = 8–10 kuleczek + 150 ml kefiru
Reklama
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama