Reklama
  • 20 dag słodkich migdałów
  • 2–3 migdały gorzkie (niekoniecznie)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka sojowego (lub zwykłego)
  • 1/2 szklanki ryżu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka masła
  • żółtko
  • garść rodzynek (niesiarkowanych)
  • szczypta soli

Reklama

Ryż ugotuj na sypko. Migdały sparz, obierz i zmiel. Rodzynki opłucz i osącz. Wodę zagotuj, dodaj migdały i rodzynki. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj miód, mleko sojowe lub przegotowane mleko krowie, masło. Ciepłą zupę zapraw surowym żółtkiem. Zagotuj i odstaw z ognia. Zupę podawaj z ryżem na sypko, ale możesz też z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Uwaga! Zupa jest dobra jako danie świąteczne, również na wigilię.

Reklama
Reklama
Reklama