Zupa migdałowa
Szukasz pomysłu na oryginalną w smaku zupę? Skorzystaj z przepisu na zupę migdałową.
- "Twoje dziecko"
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 15:50
Reklama
Reklama
- 20 dag słodkich migdałów
- 2–3 migdały gorzkie (niekoniecznie)
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka sojowego (lub zwykłego)
- 1/2 szklanki ryżu
- łyżka miodu
- łyżeczka masła
- żółtko
- garść rodzynek (niesiarkowanych)
- szczypta soli
Reklama
Ryż ugotuj na sypko. Migdały sparz, obierz i zmiel. Rodzynki opłucz i osącz. Wodę zagotuj, dodaj migdały i rodzynki. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj miód, mleko sojowe lub przegotowane mleko krowie, masło. Ciepłą zupę zapraw surowym żółtkiem. Zagotuj i odstaw z ognia. Zupę podawaj z ryżem na sypko, ale możesz też z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Uwaga! Zupa jest dobra jako danie świąteczne, również na wigilię.
Reklama
Reklama
Reklama