Reklama

Reklama
  • 2 kg dojrzałych pomidorów (2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie)
  • wywar z włoszczyzny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól ziołowa
  • pesto – gotowe lub robione w domu (świeżą bazylię zmiksuj lub utrzyj z oliwą, parmezanem, czosnkiem, orzeszkami pinii, solą, szczyptą pieprzu)

Pomidory ugotuj w bulionie warzywnym i przetrzyj przez sito, dodaj wody, jeśli potrzeba. Dopraw odrobiną soli, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zagotuj. Wymieszaj ze śmietaną, podgrzej (już bez gotowania).

Reklama

Nasza rada: Zupę podaj w ogrzanych miseczkach. Na wierzchu zrób spiralę z sosu pesto, udekoruj danie świeżymi listkami bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama