Zupa pomidorowa z pesto
Polecamy pyszną zupę krem z pomidorów.
- edipresse
Opublikowano: niedziela, 10 marca 2013 23:54
Reklama
Reklama
- 2 kg dojrzałych pomidorów (2 puszki pomidorów bez skórki w zalewie)
- wywar z włoszczyzny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta cukru
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól ziołowa
- pesto – gotowe lub robione w domu (świeżą bazylię zmiksuj lub utrzyj z oliwą, parmezanem, czosnkiem, orzeszkami pinii, solą, szczyptą pieprzu)
Pomidory ugotuj w bulionie warzywnym i przetrzyj przez sito, dodaj wody, jeśli potrzeba. Dopraw odrobiną soli, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zagotuj. Wymieszaj ze śmietaną, podgrzej (już bez gotowania).
Reklama
Nasza rada: Zupę podaj w ogrzanych miseczkach. Na wierzchu zrób spiralę z sosu pesto, udekoruj danie świeżymi listkami bazylii.
Reklama
Reklama
Reklama