Reklama

Reklama
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 3/4 litra bulionu z warzyw
  • 5 łyżek śmietanki 12%
  • łyżka drobno posiekanego koperku
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • biały pieprz

Szparagi umyj, obierz poczynając od drugiego centymetra poniżej główki, odetnij twarde końce. Pokrój na kawałki. Główki ugotuj w bulionie (ok. 5 minut) i trzymaj w cieple. Resztę kawałków też ugotuj do miękkości. Przetrzyj przez sito. Zmiksuj szparagi z bulionem. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę i wymieszaj.

Reklama

Nasza rada: Zupę podaj w miseczkach lub filiżankach. Ułóż na powierzchni główki szparagów, ozdób koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama