Zupa ziemniaczana z serem
Wypróbuj przepis na oryginalną zupę z ziemniakami i serem
Opublikowano: sobota, 21 grudnia 2013 19:05
Reklama
Reklama
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 1 pietruszka,
- 1/2 małego selera,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/4 l mleka,
- 200 g kremówki,
- 150 g utartego ementalera,
- sól, biały pieprz, szczypta majeranku i lubczyku,
- pęczek pietruszki,
- 4 kromki chleba,
- masło.
Reklama
Cebulę oraz dwa ząbki czosnku obierz i posiekaj. Ziemniaki i pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój. Połącz wszystko i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Odstaw, by ostygło. Przygotuj purée z warzyw. Mleko i połowę śmietanki podgrzej w małym garnku. Posyp utartym serem i mieszając, podgrzewaj (nie dopuść do wrzenia), aż ser się rozpuści. Sos serowy wymieszaj z warzywami, dodaj przyprawy. Natkę umyj i posiekaj, posyp nią zupę. Chleb posmaruj zmiażdżonym czosnkiem i pokrój w kostkę. Grzanki usmaż na maśle na złoty kolor i dodaj je do zupy.
Reklama
Reklama
Reklama