Reklama

Reklama
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 małego selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/4 l mleka,
  • 200 g kremówki,
  • 150 g utartego ementalera,
  • sól, biały pieprz, szczypta majeranku i lubczyku,
  • pęczek pietruszki,
  • 4 kromki chleba,
  • masło.

Reklama

Cebulę oraz dwa ząbki czosnku obierz i posiekaj. Ziemniaki i pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój. Połącz wszystko i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Odstaw, by ostygło. Przygotuj purée z warzyw. Mleko i połowę śmietanki podgrzej w małym garnku. Posyp utartym serem i mieszając, podgrzewaj (nie dopuść do wrzenia), aż ser się rozpuści. Sos serowy wymieszaj z warzywami, dodaj przyprawy. Natkę umyj i posiekaj, posyp nią zupę. Chleb posmaruj zmiażdżonym czosnkiem i pokrój w kostkę. Grzanki usmaż na maśle na złoty kolor i dodaj je do zupy.

Reklama
Reklama
Reklama