Reklama

Reklama
  • 5 jajek
  • 100 g cukru kryształu
  • 80 g mąki
  • 20 g kakao
  • odrobina masła
  • szczypta soli
  • budyń lub bita śmietana
  • świeże owoce

Jajka umyj. Białka oddziel od żółtek. Zacznij od przygotowania piany z jednego białka. W trakcie ubijania dodaj do niego 20 g cukru i ubijaj do momentu uzyskania lśniącej piany. Następnie dodaj do niej żółtko, powoli wymieszaj i na koniec wsyp przesianą mąkę (20 g). Całość delikatnie wymieszaj i przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia narysuj plamki w kształcie tych na skórze żyrafy. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C na 4 minuty, po czym wyjmij i odstaw do przestygnięcia. Do reszty białek dodaj szczyptę soli oraz 80 g cukru i ubijaj mikserem przez kilka minut. Kiedy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj. Następnie dodaj resztę mąki i kakao i znów dokładnie wymieszaj. Gotową masę wylej na blaszkę ze wzorem i ponownie wstaw do piekarnika o temperaturze 150°C na 15 minut. Upieczone ciasto na roladę wyjmij z pieca.
Po przestygnięciu przełóż ją bitą śmietaną (lub masą budyniową) oraz świeżymi owocami, a następnie zwiń w rulon.

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

Reklama

Przepis, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"

Reklama
Reklama
Reklama