Żyrafa na biszkopcie
Świetna alternatywa dla tradycyjnego tortu, który może zjeść maluszek już na swoje pierwsze urodziny! Żyrafa na cieście zrobi na pewno wrażenie na gościach!
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
- 5 jajek
- 100 g cukru kryształu
- 80 g mąki
- 20 g kakao
- odrobina masła
- szczypta soli
- budyń lub bita śmietana
- świeże owoce
Jajka umyj. Białka oddziel od żółtek. Zacznij od przygotowania piany z jednego białka. W trakcie ubijania dodaj do niego 20 g cukru i ubijaj do momentu uzyskania lśniącej piany. Następnie dodaj do niej żółtko, powoli wymieszaj i na koniec wsyp przesianą mąkę (20 g). Całość delikatnie wymieszaj i przełóż masę do rękawa cukierniczego. Na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia narysuj plamki w kształcie tych na skórze żyrafy. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C na 4 minuty, po czym wyjmij i odstaw do przestygnięcia. Do reszty białek dodaj szczyptę soli oraz 80 g cukru i ubijaj mikserem przez kilka minut. Kiedy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj. Następnie dodaj resztę mąki i kakao i znów dokładnie wymieszaj. Gotową masę wylej na blaszkę ze wzorem i ponownie wstaw do piekarnika o temperaturze 150°C na 15 minut. Upieczone ciasto na roladę wyjmij z pieca.
Po przestygnięciu przełóż ją bitą śmietaną (lub masą budyniową) oraz świeżymi owocami, a następnie zwiń w rulon.
Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka
Przepis, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"