
(_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['nc', 'false']); (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['hit', 'edipresse', 'nL3lRARzbe7HRjySiv4cudU57FoB10PVUQn7cn4UpBn.Z7', 'yhgpjpkstu', 'eednzuzhgyvmxnfuiofbgdznjdma']); Już od pierwszych chwil życia człowieka odpowiednie odżywianie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i funkcjonowania mózgu. Dla małego dziecka najlepszym sposobem żywienia jest oczywiście karmienie piersią . Mleko mamy zawiera bowiem idealną kompozycję białek, węglowodanów, tłuszczów i składników mineralnych, witamin i innych składników odżywczych. Ale nie każda mama może karmić piersią. Stąd tak liczne badania nad składem mleka kobiecego i próby coraz dokładniejszego odwzorowania jego formuły w mleku modyfikowanym. Nieco więcej o wartościowych tłuszczach W mleku mamy obecny jest DHA , czyli jeden z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Odgrywa on istotną rolę w regulacji pracy układów nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Jest w wielu produktach spożywczych, które już na etapie planowania ciąży przyszła mama powinna włączyć do swojej diety. DHA odpowiada bowiem za prawidłowy rozwój wzroku i mózgu płodu, a na późniejszych etapach ciąży rozpoczyna przygotowania do poprawnego odbierania i przetwarzania bodźców. Oprócz DHA kluczowe znaczenie ma jeszcze jeden składnik – struktura MFGM (z ang. Milk Fat Globule Membrane). Jest to bogata w składniki odżywcze błona powlekająca wydzielane do mleka kobiecego kuleczki tłuszczów. MFGM, struktura od zawsze obecna w mleku mamy, do tej pory była tracona podczas produkcji mleka modyfikowanego i zastępowana tłuszczami roślinnymi. Teraz, dzięki przełomowej innowacji technologicznej, udało się ją zachować. Dobre paliwo dla mózgu niemowlęcia Rozwój mózgu w okresie płodowym rozpoczyna się już około 4. tygodnia ciąży, kiedy tworzą się pierwsze neurony. W 12. tygodniu...