Jaki miód jest najlepszy dla dziecka?
Miód zawsze warto mieć w spiżarni, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Przydaje się nie tylko, gdy dziecko zaczyna pociągać nosem i pokasływać, ale można nim doskonale zastąpić cukier. Czy wiesz, jaki miód jest najlepszy dla dziecka?
Według danych Ministerstwa Rolnictwa, Polacy jedzą tylko około 300 g miodu rocznie na osobę, tymczasem Grecy 3,5 kg, a Niemcy nawet 6 kg. Szkoda, bo miód jest bardzo wartościowy.
Dlaczego warto dawać dzieciom miód?
Miód ma działanie bakteriobójcze, antywirusowe i antyseptyczne – zawiera substancje, które działają podobnie jak antybiotyki (np. Inhibina, którą zawierają głównie miody spadziowe oraz gryczane), dlatego warto podawać go dzieciom w sezonie przeziębień . Korzystnie wpływa na pracę serca, koi nerwy, odżywia mózg. Dzieci mogą jeść miód po skończeniu 12. miesiąca życia.
Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 najważniejszych zasad
Jaki miód kupować dla dziecka?
Najważniejsze, by był to miód naturalny (a nie sztuczny), bo tylko taki ma korzystne dla zdrowia właściwości. Nie kupuj miodu, który ma na etykiecie napisane, że jest to „mieszanka miodów pochodzących z Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej” – jest duże prawdopodobieństwo, że taki miód ma domieszkę cukru . Zwróć też uwagę, czy miód jest płynny czy skrystalizowany - prawdziwy miód krystalizuje się w ciągu kilku, kilkunastu tygodni od rozlania do słoików. Jeśli jest zbyt długo płynny, to nie świadczy o nim dobrze. Na etykiecie powinna być dokładna informacja, z jakiej pasieki pochodzi miód.
Jak podawać dziecku miód?
Miód można dodawać do herbatki, mleka (nie powinny być bardzo gorące - do 40 st. C, bo w wyższej temperaturze miód traci wiele swoich właściwości), słodzić nim kaszkę czy owsiankę. Świetnie nadaje się jako dodatek do placków. Miodem warto też zastępować cukier we wszystkich możliwych daniach dla dziecka, np. dodawać go do deserów, jogurtów, ciast i ciasteczek.
Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
Jakie działanie mają różne rodzaje miodu?
Rzepakowy –...