Konserwanty, barwniki, aromaty - jaka ilość jest bezpieczna dla dzieci?
Substancje dodatkowe są w bardzo wielu produktach, które kupujemy w sklepie, nawet w tych dla dzieci. Największe obawy budzi zwykle symbol E z cyfrą. Czy trzeba się bać takich dodatków?
W przemyśle spożywczym używa się około dwóch tysięcy tzw. substancji polepszających żywność . Samych substancji dodatkowych, które mają symbol E i numer , jest ponad 300. Istnieje również osobna lista aromatów. Po co ich aż tyle?
Po co dodaje się konserwanty?
Jedną z funkcji dodatków do żywności jest ułatwienie procesów technologicznych, co obniża koszty produkcji. Jednak stosowanie ich musi być uzasadnione i nie może wprowadzać w błąd kupującego – można ich użyć tylko tyle, by osiągnąć zamierzony efekt. Substancje te producenci żywności dodają także m.in. po to, by uatrakcyjnić produkt i zachęcić do kupienia intensywną barwą, aromatem , apetycznym wyglądem i dobrym smakiem. Kolejną sprawą jest również przedłużenie trwałości .
Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko?
Jakie sztuczne substancje są w żywności?
Substancje dodatkowe mają do spełnienia różne zadania:
• Aromaty – nadają lub zmieniają zapach i smak produktu. Stosuje się je też, by przywrócić naturalny smak utracony podczas produkcji. Stosowanie aromatów nie może wprowadzać konsumenta w błąd – nie można dodać do pieczywa aromatu wypieczonej skórki chleba czy aromatu kawy do kawy.
• Barwniki – używa się ich, bo kupujący chętniej wybierają żywność o mocnym kolorze, który kojarzy się ze świeżością. Żywność można też barwić substancjami naturalnymi , np. koncentratem soku owocowego, wyciągiem ze szpinaku.
• Wzmacniacze smaku – wzmacniają smak lub przedłużają czas jego odczuwania. Nie mają własnego smaku (lub jest on słabo wyczuwalny), ale mają zdolność otwierania kubków smakowych na języku, przez co zwiększają odczuwanie smaku .
• Konserwanty – przedłużają okres trwałości produktu, hamując rozwój drobnoustrojów powodujących psucie się żywności.
Jak są oznaczane na etykietach?
Producenci są...