Reklama

Składniki:

Reklama

  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • migdały na paznokcie

Zobacz też: Szybkie ciasto bez ciasta - video przepis >>

Przygotowanie:

Wszystkie produkty (bez migdałów) miksujemy, a następnie zagniatamy. Lepkie ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (niecierpliwi mogą włożyć do zamrażalnika).
Schłodzone cisto formować na kształt palców (pamiętaj, żeby zrobić je nieco mniejsze niż własne, bo w piekarniku zaczną rosnąć). Przecinamy migdały na połówki, które umieszczamy na końcach paluchów. Nożem delikatnie znaczymy paseczki.
Wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na 7-10 min. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama