Reklama

Składniki:
- 50 dag mąki tortowej
- 50 dag białego tłustego sera
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- czubata łyżeczka sody
- 1–1,5 łyżki octu
- szczypta soli
- kolorowe lukry
- olej do smażenia

Reklama

Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiać (dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze), ser przecisnąć przez praskę lub zemleć. Połączyć z ziemniakami. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem siekać zarabiając, aż powstaną grudki, następnie energicznie wyrobić jednolite, gładkie ciasto.
2. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Szklanką wykrawać krążki, a w nich kieliszkiem robić małe otworki. W rozgrzanym oleju smażyć oponki i kuleczki (z ciasta z otworków) z obu stron na rumiano. Przekładać na bibułę, przestudzić. Udekorować.

Reklama

Nasza rada:
Ciastka smażone w głębokim tłuszczu (fryturze) wyjmujemy łyżką cedzakową (oponki można widelcem) i przekładamy na bibułę lub papierowy ręcznik kuchenny, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

Reklama
Reklama
Reklama